Artykuły

  • Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Warszawie

    20 lutego zakończyły się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Warszawie. Jest to dwudniowa impreza wystawiennicza, aktualnie największa tego typu w kraju. Tegoroczna edycja odbyła się pod patronatem najważniejszych organizacji ogrodniczych: Związku...

    • 20.02.2014
  • Wiosenne dokarmianie rzepaku ozimego

    Wiosenne dokarmianie rzepaku ozimego kluczem do wysokich plonów. Wielkimi krokami zbliża się wiosna. Od stycznia bieżącego roku w Polsce zaczęły obowiązywać zasady integrowanej ochrony roślin, która narzuca nam wykorzystywanie postępu...

    • 20.02.2014
  • Wzrost spożycia pieczywa z głębokiego mrożenia

     Przez ostatnie 10 lat spożycie pieczywa  w naszym kraju spadło o 1/3. Przeciętny Polak zjada około 50 kg pieczywa rocznie.          Bardziej niepokojący może być jednak wzrost konsumpcji pieczywa...

    • 18.02.2014
  • Targi InEnerg dla rolnika

    Innowacje energetyczne na wyciągnięcie ręki Współczesne problemy zmian klimatycznych, oprócz stale rosnących kosztów energii oraz wyczerpujących się zasobów paliw kopalnych, powodują konieczność poszukiwania nowych, ekologicznych, powszechnie...

    • 17.02.2014
  • Zagrożenia spowodowane przez warunki pogodowe

    Warunki pogodowe wpływają w decydującym stopniu na powodzenie uprawy. Jak pokazuje historia przyroda nie zawsze funduje roślinom optymalny czas spoczynku zimowego. Ubiegłoroczna pogoda także nas nie rozpieszczała, w okresie siewów rzepaku mieliśmy...

    • 17.02.2014
  • Integrowane nawożenie buraka cukrowego

    Integrowana produkcja roślin wykorzystuje postęp technologiczny i biologiczny w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin. Integrowane nawożenie polega na łączeniu nawozów chemicznych z nowego typu nawozami pochodzenia naturalnego. Takie połączenie...

    • 14.02.2014