Artykuły

  • Strategia odchwaszczania kukurydzy

    Trwają siewy kukurydzy. To ostatni moment na wybór strategii odchwaszczania. Czysty start kukurydzy i jej rozwój bez konkurencji chwastów zapewniają maksymalny plon. Skuteczny zabieg przy użyciu herbicydów powinien zapewnić czystość łanu przez...

    • 16.04.2020
  • Chwasty w oziminach mają się dobrze

    Po długiej i ciepłej jesieni oraz zimie właściwie z późnojesiennymi temperaturami zboża wkraczają w wiosenny etap wegetacji obciążone wieloma zagrożeniami. Warunki pogodowe w ostatnich miesiącach sprzyjały intensywnemu rozwojowi patogenów...

    • 01.04.2020
  • Polscy hodowcy oferują sprzęt do dezynfekcji ulic

    Zdjęcia z ulic chińskich czy francuskich miast pokazują jak ważne w walce z epidemią COVID 19 jest prowadzenie na dużą skalę akcji dezynfekcji ulic. Polscy hodowcy oferują sprzęt i doświadczenie umożliwiające sprawne przeprowadzenie takich akcji....

    • 01.04.2020
  • ANWIL przekaże milion złotych na walkę z koronawirusem

    ANWIL, spółka z Grupy ORLEN, w trosce o bezpieczeństwo mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego zwiększa wsparcie na walkę z koronawirusem. Na zakup głównie sprzętu medycznego oraz środków higienicznych przeznaczy milion złotych. To rekordowa...

    • 01.04.2020
  • Wczesnowiosenny siew kukurydzy

    Początek wiosny jest zawsze okresem intensywnych prac polowych. Ze względu na wyjątkowo łagodną zimę, są one bardziej zaawansowane niż zwykle. Siewy zbóż jarych w większosci rejonów Polski są już zakończone, rozpoczynają się siewy buraków...

    • 01.04.2020
  • Finał II edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”.

    Związek Polskie Mięso 31 marca br. kończy II edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”. Projekt miał za zadanie popularyzację aktualnej wiedzy i najnowszych badań dotyczących polskiego mięsa...

    • 01.04.2020